Aydınlatma sektörüne ilgi duyanlar ya da aydınlatma ürünleri seçerken çok daha bilinçli tercihlerde bulunmak isteyenlere, sektörde en sık kullanılan aydınlatma kavramları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalıdır. Aydınlatma ürünlerinin tasarlanma aşamasından imalatına, pazarlama alanından kullanımına kadar tüm sektöre dair kavramları sizlere en genel tabiri ile aktarıyoruz.
Işık Dağılım Eğrisi: Noktasal ışık kaynağı üzerinden geçen düzlem üzerindeki kaynağın uç noktalarının geometrik şekli olarak adlandırılır.
Armatür Verimi: Armatürden çıkan ışık kaynağının akısının, armatürün içerisindeki ışık kaynağının akısı ile aradaki orandır.
Koruma Derecesi: Aydınlatma ürünlerinin dış kaynaklara karşı mukavemet düzeyidir. Ürünlerin toza, neme ve diğer dış etkenlere karşı ne kadar dayanıklı olduğunu gösteren bir değerlendirme derecesidir. Koruma derecesi IPX1X2 ile ifade edilir. Buradaki X1 katı cisimlere karşı koruma düzeyini, X2 ise sıvıya karşı koruma düzeyini ifade eder.
Ekonomik Ömür: Bir aydınlatma armatürünün 100 saatlik kullanımının ardından ışık akıları kayba uğrar. Bu kayıp düzeyi % 30’dur. Aydınlatma lambasının 100 saatlik kullanımından % 30 kayba ulaşmasına dek geçen süre ekonomik ömür olarak adlandırılır.
Etkinlik Faktörü: Bir kaynaktan çıkan ışık askısının toplamının kaynağın gücüne olan oranı etkinlik faktörü olarak değerlendirilir.
Işık Şiddeti: Belirli bir yöne doğru yayılan ışığın yoğunluk derecesine “ışık şiddeti” denir.
Parıltı: Metrekareye düşen candela pırıltı olarak adlandırılır.
Aydınlık Düzeyi: bir yüzeydeki ışık akısının yoğunluğu aydınlık düzeyidir.
Renk Sıcaklığı: Işığın gün ışığı ile olan oranıdır. Renk sıcaklığı düzeyleri şöyledir:
2700 K: Sıcak beyaz
3000 K: Ilık beyaz
3500 K: Beyaz
4000 K: Soğuk beyaz
5000 K: Gün ışığı
6500 K: Soğuk gün ışığı
Uzay Açı: Bir kürenin yüzeyinde 1 metrekarelik alan ayıran koni, 1 sterdyanlık uzay açısı denir. Kürenin yarıçapı ise 1 metredir.
Kamaşma: ışık kaynağının parıltı değerinin gözü rahatsız edecek düzeyde olmasıdır.
Aydınlatmada Kullanılan Kısaltmalar
Eort: Ortalama aydınlık düzeyi
E: Noktasal aydınlık düzeyi
S: Yüzey alanı
D: Kaynak ile aydınlatılan yüzey arasındaki mesafe
E: Yüzeyin normali ile ışık kaynağı arasındaki açı